Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krewetki kokosowo maślane

Składniki:

  • 50 dkg odwłoków dużych krewetek
  • olej do głębokiego smażenia
  • 3 łyżki masła
  • posiekana papryczka chili bez nasion
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka białego wina
  • 6 łyżek wiórek kokosowych


Sposób przyrządzenia:

Krewetki obrać z pancerza, naciąć górną stronę odwłoka, usunąć czarne jelito, opłukać, wysuszyć. W dużym rondlu rozgrzać olej, partiami smażyć w nim krewetki, odkładać na ręcznik kuchenny aby obsączyły się z resztek oleju. Na dużej patelni rozgrzać masło, dodać chili, czosnek, sól do smaku, smażyć przez 2 minuty mieszając, dodać krewetki, cukier, sos sojowy i wiórki kokosowe, smażyć mieszając kolejne 2 minuty. Podawać natychmiast po przyrządzeniu z zielonym dodatkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *