Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem ze szpinaku pomysłu Ali

Znakomite przepisy na pyszne zupy. Tym razem przepis na aksamitny krem ze szpinaku pomysłu Ali. Do jego wykonania potrzebujesz: szpinaku, cebuli, czosnku i bulionu.
 
 

Składniki

  • 1 opakowanie szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 ½  l bulionu
  • 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki 
  • 100 ml śmietany 36%
  • sól
  • pieprz
  • grzanki do podania

Sposób wykonania:

  1. Szpinak przepłukać pod bieżącą wodą.
    Jeśli nie mamy świeżego możemy użyć mrożonego.
    Obraną cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić razem do garnka z rozgrzanym masłem.
    Lekko zeszklić po czym wrzucić liście szpinaku i razem przesmażyć.
    Następnie zalać całość bulionem.
    Dodać gałkę muszkatołową, słodką i ostrą paprykę.
    Gotować około 15 minut.
    Po tym czasie dodać śmietanę. 
    Zestawić garnek z ognia.
    Całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Gotowy doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem posypać grzankami.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *