Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem ze szpinaku Sylwii

Kolejny przepis na znakomity krem. Tym razem szpinak w roli głównej. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: szpinaku, ziemniaków, bulionu, jogurtu i czosnku. 
 

Składniki:

  • 200 g szpinaku w brykiecie 
  • 2 ziemniaki
  • 1 l bulionu
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól 
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę i czosnek posiekać i wrzucić do rondelka razem z rozgrzanym olejem.
    Lekko przesmażyć i dodać szpinak.
    Gdy zmięknie zalać całość bulionem.
    Wrzucić obrane ziemniaki pokrojone w kostkę.
    Gotować, aż ziemniaki zmiękną.
    Wówczas zdjąć rondelek z ognia i całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiego, jednolitego kremu.
    Na koniec dodać jeszcze jogurt grecki.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *