Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem ze szpinaku Marleny

Wyśmienity, aksamitny krem ze szpinaku przepisu Marleny. Aby go wykonać potrzebujesz: szpinaku, czosnku, wywaru i cebuli. 
 
 

Składniki:

  • ½  kg świeżego szpinaku
  • 3 ząbki młodego czosnku
  • 1 cebula
  • 1 l wywaru warzywnego 
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki mascarpone
  • 2 łyżki oleju 
  • sól 
  • pieprz 
 

Sposób wykonania:

  1. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Cebulę obrać i posiekać po czym razem z czosnkiem wrzucić do rondla z rozgrzanym olejem.
    Lekko zeszklić po czym wrzucić liście szczawiu.
    Całość przesmażyć.
    Następnie zalać bulionem.
    Gotować około 15 minut.
    Po tym czasie rondel z ognia.
    Dodać mascarpone i zmiksować całość na gładki, jednolity krem.
    Gotowy doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem posypać grzankami.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *