Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z soczewicy Ewy

Pobudź swój apetyty i przygotuj znakomity przepis na krem z soczewicy. Do jego wykonania potrzebujesz: soczewicy, kurkumy, kolendry i siemienia lnianego. 
 

Składniki:

  • 4/5 szkl soczewicy czerwonej
  • 1/5 szkl  siemienia lnianego
  • ½  cebuli 
  • 1 łyżeczka kminku
  • ½  łyżeczki kolendry
  • szczypta kurkumy 
  • sól
  • pieprz
  • odrobina tłuszczu do smażenia cebuli
  • koperek do posypania
 

Sposób wykonania:

  1. Soczewicę zalać wodą i odstawić na noc.
    Następnego dnia wymienić wodę na świeżą.
    Dodać siemię lniane i całość gotować na małym ogniu do miękkości.
    Wówczas całość odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
    W między czasie obraną cebulę drobno posiekać.
    Wrzucić na patelnie z rozgrzanym tłuszczem.
    Przesmażyć i dodać do soczewicy.
    Wrzucić jeszcze kminek, kolendrę oraz kumin.
    Całość dokładnie zblendować do uzyskania gładkiej, jednolitej pasty.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *