Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z kukurydzy

Wyszukaj swój ulubiony przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Krem z kukurydzy. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: kukurydzy, mleczka kokosowego, imbiru, chilii i limonki. 
 

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy 
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • połowa papryczki chilli
  • 1 limonka
  • gałka muszkatołowa
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 1 duża cebula
  • sól
  • pieprz
  • masło

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem.
    Dodać do niej odsączoną z zalewy kukurydzę i razem przesmażyć.
    Wówczas wlać bulion.
    Dodać kawałek imbiru oraz posiekaną papryczkę chilii.
    Razem wymieszać i gotować na małym ogniu około 10 minut.
    Po tym czasie zdjąć garnek z ognia. 
    Całość dokładnie zblenodwać na gładki krem.
    Wlać do niego mleczko kokosowe oraz sok z limonki.
    Wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
    Gotowy krem podgrzać na małym ogniu.
     
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *