Składniki:
- 1 puszka kukurydzy
- 400 ml mleczka kokosowego
- 800 ml bulionu drobiowego
- połowa papryczki chilli
- 1 limonka
- gałka muszkatołowa
- 5 cm kawałek imbiru
- 1 duża cebula
- sól
- pieprz
- masło
.jpg)
Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem.Dodać do niej odsączoną z zalewy kukurydzę i razem przesmażyć.Wówczas wlać bulion.Dodać kawałek imbiru oraz posiekaną papryczkę chilii.Razem wymieszać i gotować na małym ogniu około 10 minut.Po tym czasie zdjąć garnek z ognia.Całość dokładnie zblenodwać na gładki krem.Wlać do niego mleczko kokosowe oraz sok z limonki.Wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.Gotowy krem podgrzać na małym ogniu.
Liczba porcji: 4