Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem paprykowy Anny

Kolejna propozycja na znakomitą zupę-krem. Będziesz zaskoczony jaki dobry. Aby go przygotować będziesz potrzebować: papryki,  ziemniaków, bulionu i przypraw. 
 

Składniki:

  • ½  kg czerwonej papryki
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 l bulionu
  • 3 łyżki śmietany 
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • sól
  • pierz
  • oliwa

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę i czosnek posiekać.
    Wrzucić do rondelka z rozgrzana oliwą.
    Lekko przesmażyć.
    W między czasie z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić je w kostkę.
    Wrzucić do rondelka z przesmażoną cebulką i czosnkiem.
    Dodać jeszcze obranego ziemniaka pokrojonego w kostkę.
    Zalać całość bulionem.
    Trzymać na ogniu około 20 minut.
    Po tym czasie zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować na gładki krem.
    Wówczas zaprawić go śmietaną.
    Doprawić do smaku słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *