Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety mielone z koperkiem

 

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego
  • ½ szkl bulionu
  • cebula
  • jajko
  • bułka czerstwa
  • 1 ½ szkl bułki tartej
  • pęczek koperku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

Bułkę namoczyć w wodzie po czym ją odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
Dodać mięso mielone, posiekaną cebulę oraz koperek.
Następnie wbić jeszcze jajko i całość dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Z powstałej masy formować małe kotleciki, które obtoczyć w bułce tartej.
Obsmażyć je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto po czym podlać je bulionem i dusić na małym ogniu około 10 minut.
Pod koniec duszenia dodać jeszcze śmietanę i trzymać chwilę na ogniu do zgęstnienia sosu.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *