Składniki:
- ½ kg mięsa mielonego
- ½ szkl bulionu
- cebula
- jajko
- bułka czerstwa
- 1 ½ szkl bułki tartej
- pęczek koperku
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Bułkę namoczyć w wodzie po czym ją odcisnąć z nadmiaru wody i przełożyć do miski.
Dodać mięso mielone, posiekaną cebulę oraz koperek.
Następnie wbić jeszcze jajko i całość dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Z powstałej masy formować małe kotleciki, które obtoczyć w bułce tartej.
Obsmażyć je na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto po czym podlać je bulionem i dusić na małym ogniu około 10 minut.
Pod koniec duszenia dodać jeszcze śmietanę i trzymać chwilę na ogniu do zgęstnienia sosu.
Liczba porcji: 4