Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konfitury z pigwy wanilią pachnące

Składniki:


  • 1,5 kg owoców z pigwy
  • 2 laski wanilii
  • 1,5 kg cukru żelującego 1:1
  • 3 łyżki migdałowego likieru  Amaretto


Sposób przyrządzenia:
Owoce pigwy umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, rozdrobnić, zalać 1 litrem wody, doprowadzić do wrzenia, gotować 30 minut. Odcedzić do innego naczynia. Płyn uzupełnić do objętości 1 litra. Laski wanilii rozkroić wzdłużnie, za pomocą noża wyskrobać z ich wnętrz miąższ. Wanilię, miąższ wanilii, cukier dodać do wywaru z pigwy, gotować mieszając przez 4 minuty. Laskę waniliową usunąć z wywaru, dodać owoce pigwy i powoli gotować aż zaczną mięknąc, dodać likier, wymieszać. Przełożyć do sterylnych słoi, szczelnie zamknąć, odwrócić na 5 minut do góry dnem.
Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *