Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Konfitury z pigwy

Składniki:

    • 1 kg owoców pigwy
    • 40 dkg cukru
    • 1 szklanka wody
    • 1 laska wanilii lub aromat waniliowy
    • 1 cytryna
    • 5 orzechów włoskich


    Sposób przyrządzenia:
    Owoce pigwy umyć, osuszyć, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. W rondlu wymieszać cukier i wodę, doprowadzić do wrzenia, dodać przygotowane owoce. Gotować 5 minut, odstawić przykryte na 12 godzin. Po upływie 12 godzin ponownie doprowadzić pigwę w syropie do wrzenia, gotować 5 minut i odstawić nie przykrywając na kolejne 12 godzin. Po upływie tego czasu ponownie doprowadzić syrop do wrzenia, dodać podzieloną na kilka części laskę wanilii, obrane z błony i podzielone na połowę jądra orzechów włoskich, kilka paseczków skórki cytrynowej. Gotować 5 minut i przełożyć do sterylnych słoi, szczelnie zamknąć. Pasteryzować 5 minut.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *