Konfitury cytrynowe
Konfitury cytrynowe4.20 out of 5 based on 5 voters.
Składniki:
- 1 kg cukru
- 1 kg cytryn
- 1 szkl wody
Sposób wykonania:
Cytryny otrzeć ze skórki po czym pokroić je w plasterki, które zalać wodą.
Trzymać na małym ogniu około 15 minut.
Po tym czasie odcedzić i ponownie zalać wodą. Czynność tą powtórzyć trzykrotnie.
W między czasie z cukru i wody ugotować syrop po czym dodać do niego odsączone cytryny.
Smażyć na małym ogniu około 2 godzin.
Pod koniec smażenia dodać wcześniej tartą skórkę z cytryny.
Konfiturę przełożyć do słoików, szczelnie zakręcić i odstawić dnem do góry.
- Szczegóły
- Kategoria: Konfitury
- Opublikowano: wtorek, 27, listopad 2012 08:56
- Celina Zieliński
- Dżemy
- Powidła
- Przetwory z ogórków
- Konfitury
- Pikle
- Mormolada
- Przetwory z papryki
- Sałatki na zimę
- Kiszona kapusta
- Grzyby marynowane