Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kolorowy ryż

Składniki:

  • 3 szklanki gotowanego ryżu
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 3 pomidory
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 szklanka oleju
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Paprykę kroimy w cienkie paseczki, pomidory sparzyć , obrać ze skórki, czosnek poobierać i przecisnąć przez praskę, cebulę pokroić w cieniutkie półplasterki. W żeliwnym garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę, dodajemy czosnek. Po chwili dodajemy paprykę, pomidory, ryż i doprawiamy solą do smaku. Wszystko zalewamy 1 litrem wody, gotujemy na niewielkim ogniu do odparowania wody. Dodajemy odsączoną kukurydzę, lekko mieszamy, Gotowe danie wykładamy do salaterki, podajemy na gorąco.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *