Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kociołek z ogniska

Składniki:

  • marchew
  • ziemniaki
  • boczek
  • kiełbasa, nie za tłusta
  • sól
  • 2 duże liście kapusty

Produkty Kamis:

  • Suszone pomidory z bazylią i czosnkiem KAMIS
  • majeranek KAMIS
  • pieprz kolorowy ziarnisty Kamis

Sposób przygotowania:
Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki, to samo robimy z ziemniakami. Boczek kroimy w plastry. Kiełbaskę również kroimy w plasterki.
Przygotowujemy garnek żeliwny nad ognisko, na spód kładziemy 1/3 boczku, na to 1/3 ziemniaków, które delikatnie solimy i przyprawiamy pomidorami suszonymi i pieprzem. Następnie w tej samej proporcji marchewkę, którą posypujemy majerankiem i kiełbasę. Wszystko powtarzamy aż do wyczerpania składników. Na wierzch kładziemy liście kapusty nakładamy talerz i przyciskamy wszystko kamieniem i wieszamy nad ogniskiem. Pieczemy około 1,5-2 godzin. W między czasie można przygotować sałatkę z pomidorów i ogórków doprawiona przyprawą do sałatek Kamis.
W wersji domowej: zamiast garnka używamy naczynia żaroodpornego, a zamiast ogniska – piekarnika nastawionego na 200 stopni.
Przepis nadesłany na konkurs Kamis. Autor: muchowa

2 comments for “Kociołek z ogniska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *