Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluski z makiem i bakaliami

Składniki:

  • ½  mąki
  • 2 jajka
  • ½ szklani maku
  • 4 łyżki miodu
  • garść rodzynek i orzechów
  • 4 łyżki słodkiej śmietany
  • sól

    Sposób wykonania:

    Do mąki wbić jajka i dodać odorbinę wody.
    Całość dokałdnie zagnieść na twarde ciasto.
    Rozwałkować je i pokroić na kluseczki.
    Ugotować je w osolonej wodzie.
    W między czasie mak sparzyć wrzątkiem a potem zemleć go w maszynce.
    Wówczas dodać do niego miód oraz śmietankę.
    Całosć dokałdnie wymieszać i dodać do odcedzonych klusek.
    Wrzucić jeszcze bakalie i całość dokałdnie wymieszać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *