Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kluski z czerstwej bułki ze słoniną

 

Składniki:

 

  • 10 dag słoniny
  • 30 dag czerstwej bułki
  • ½ l mleka
  • 2 jajka
  • 1 szkl mąki
  • sól

 

Sposób wykonania:
Pokrojoną słoninę stopić na rozgrzanej patelni, wówczas wyjąć skwarki a na pozostałym tłuszczu przesmażyć 2/3 bułki pokrojonej w kostkę.
Gotowe grzanki odstawić do ostygnięcia.
Wówczas wrzucić je do mleka.
Dodać resztę bułki oraz jajka , całość dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie dodać mąkę oraz sól i dokładnie wyrobić.
Powstałe ciasto nabierać na łyżeczkę i wrzucać na osolony wrzątek.
Gotować około 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *