Klasyczne tiramisu krok po kroku
Składniki:
- 4 żółtka jaj
- ½ szklanki słodkiego wina
- 50 dkg sera maskarpone
- 2 szklanki mocnej kawy z ekspresu (mocno schłodzona) + 2 łyżki cukru
- 2 łyżki dobrego kakao
- 1 szklanka gęstej śmietany
- ½ szklanki cukru
- biszkopty (tyle aby wystarczyło na 2 warstwy)
Sposób przyrządzenia:
W żaroodpornej misce, ubijamy Żółtaka aż staną się puszyste.
Wlewamy wino i dodajemy cukier, mieszamy aż masa będzie jednorodna.
W odpowiednio dużym rondlu doprowadzamy wodę do wrzenia, zmniejszamy ogień, umieszczamy na nim żaroodporną miskę i podgrzewając mieszamy masę aż zgęstnieje.
Odstawiamy masę aby ostygła. Nawiasem mówiąc masa ta to sławetne zabajone mogące już samo w sobie służyć za deser, z dodatkiem owoców jest wyśmienity.
Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na „sztywno”
W misce mieszamy ser maskarpone aż stanie się kremowo gładki.
Dodajemy do sera masę jajeczną i dokładnie mieszamy.
Dodajemy ubitą uprzednio śmietanę i używając łyżki dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy odpowiednią blachę lub szklaną formę. Na dnie układamy warstwę moczonych w zimnej kawie biszkoptów. Moczyć należy bardzo szybko w przeciwnym razie biszkopty się rozpadną.
Na warstwie biszkoptów układamy za pomocą łyżki warstwę masy serowo jajeczną.Układamy następną warstwę moczonych w kawie biszkoptów.
Rozkładamy na nich resztę masy, kakao wsypujemy do gęstego sitka.
Dokładnie posypujemy nim całą powierzchnię.
Odstawiamy tiramisu na 5 godzin do lodówki i możemy podawać.
Smacznego!
- Szczegóły
- Kategoria: Ciasta
- Opublikowano: poniedziałek, 14, sierpień 2006 00:00
- mariola
- Ciasta
- Torty
- Ciastka
- Sernik
- Serniki na zimno
- Makowiec
- Szarlotka
- Babki
- Mazurki
- Biszkopty
- Piernik
- Ciasta drożdzowe
- Ciasta kruche
- Ciasta czekoladowe
- Łatwe ciasta
- Tiramisu
- Bezy