Kiszona włoska kapusta z papryką i jabłkami Iwony
Kiszona włoska kapusta z papryką i jabłkami Iwony4.63 out of 5 based on 90 voters.
Składniki:
- 4 kg włoskiej kapusty
- 6 kwaśnych jabłek
- 5 kolorowych papryk
- 4 pokruszone listki laurowe
- po 2 łyżeczki zmiażdżonych ziaren pieprzu i ziela angielskiego
- 2 łyżeczki kminku
Sposób przyrządzenia:
Paprykę i jabłka umyć, osączyć, usunąć gniazda nasienne. Paprykę wrzucić do lekko osolonej wrzącej wody na 2-3 minuty, osączyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Jabłka zderzać na Turce o dużych oczkach. kapustę oczyścić, poszatkować. Wszystkie składniki wymieszać , układać w wyparzonych słojach, każdą warstwę posypać solą i przyprawami, ubijać drewnianym tłuczkiem, przykryć wyparzonym talerzykiem i odstawić na 4 dni w ciepłe miejsce, a następnie przenieść w chłodne, zdejmować pianę i przebijać kapustę ,aż do dna drewnianym widelcem. Po zakończonej fermentacji przełożyć do wyparzonych słoików. Witamina na całą zimę.
- Szczegóły
- Kategoria: Kiszona kapusta
- Opublikowano: środa, 06, lipiec 2011 13:53
- Iwona
-
Kiszona kapusta z grzybkami
-
Kiszona czerwona kapusta z jabłkami Iwony
-
Kiszona kapusta z czerwonymi buraczkami Iwony
-
Kiszona kapusta z marchewką, papryką, jabłkami i cebulą Iwony
-
Kiszona włoska kapusta z papryką i jabłkami Iwony
-
Kiszona czerwona kapusta z porami i jabłkiem Iwony
-
Kiszona kapusta Iwony
-
Kapusta marynowana