Kawa po turecku z kardamonem.
Kawa po turecku z kardamonem.4.46 out of 5 based on 268 voters.
SkÅ‚ad, sposób wykonania:
Do specjalnego tygielka kawowego wlewamy kubek zimnej wody, wsypujemy dwie Å‚yżeczki mielonej kawy, pÅ‚askÄ… Å‚yżeczkÄ™ cukru i szczyptÄ™ kardamonu. Stawiamy to na ogniu, czekamy aż zawrze. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż piana opadnie. I znów na ogieÅ„, do wrzenia, zdejmujemy i jeszcze raz.
Do ulubionego kubka (a właściwie kubasa, nocnika niemal) wlewam mleko a na to gorącą kawę. Włączam muzyczkę (najlepiej Bach, ostatecznie Haendel), rozsiadam się w fotelu i delektuję się Kawą Na Dobry Początek Dnia. Czego i Wam życzę.
- Szczegóły
- Kategoria: Kawa
- Opublikowano: poniedziałek, 14, luty 2005 18:23
- Bazylia