Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karpacio z tuńczyka

Składniki:

    • 1 świeży stek z tuńczyka
    • czarny pieprz

    Sos:

    • 1 szklanka oleju arachidowego
    • 30 g olej sezamowy
    • 60 g sosu sojowego
    • 1 łyżeczka drobniutko posiekanego czosnku
    • ½ łyżeczki tartego imbiru


    Sposób przyrządzenia:
    Stek z tuńczyka obtoczyć grubo mielonym pieprzu. Żeliwną lub teflonową patelnie dobrze nagrzać i opiec na niej stek przez 2 minuty z każdej strony. Używając długiego, bardzo ostrego noża pokroić stek w cienkie plastry, ułożyć na ozdobionym półmisku. Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i polać nim plasterki tuńczyka, schłodzić i podawać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *