Karp z szafranem i orzechami
Karp z szafranem i orzechami 5.00 out of 5 based on 1 voters.
Składniki:
- 1 kg karpia
- ½ l bulionu warzywnego
- ½ cytryny
- 1 listek laurowy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 cebule
- garść orzechów włoskich
- 2 garście płatków migdałowych
- 1 łyżka posiekanej natki
- 1 kromka białego chleba
- szczypta szafranu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Karpia dokładnie oczyścić po czym pokroić go w dzwonka i oprószyć solą.
Przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
Podlać je bulionem warzywnym a wokół ułożyć pokrojone w ósemki cebule.
Polać całość oliwą i posypać pokruszonym listkiem laurowym, pieprzem i natką pietruszki.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut.
W między czasie do rondelka wrzucić orzechy, płatki migdałowe, chleb bez skórki, szczyptę szafranu oraz sok z cytryny.
Całość zmiksować na gładki sos, który rozprowadzić sosem z pieczenia karpia.
Po upieczeniu ułożyć go na półmisku, obłożyć wokół cebulą i polać sosem.
- Szczegóły
- Kategoria: Karp
- Opublikowano: środa, 13, luty 2013 09:06
- Zdzisław Osiecki
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla