Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp z szafranem i orzechami

Składniki:

  • 1 kg karpia
  • ½ l bulionu warzywnego
  • ½ cytryny
  • 1 listek laurowy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 cebule
  • garść orzechów włoskich
  • 2 garście płatków migdałowych
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 1 kromka białego chleba
  • szczypta szafranu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Karpia dokładnie oczyścić po czym pokroić go w dzwonka i oprószyć solą.
Przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
Podlać je bulionem warzywnym a wokół ułożyć pokrojone w ósemki cebule.
Polać całość oliwą i posypać pokruszonym listkiem laurowym, pieprzem i natką pietruszki.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut.
W między czasie do rondelka wrzucić orzechy, płatki migdałowe, chleb bez skórki, szczyptę szafranu oraz sok z cytryny.
Całość zmiksować na gładki sos, który rozprowadzić sosem z pieczenia karpia.
Po upieczeniu ułożyć go na półmisku, obłożyć wokół cebulą i polać sosem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *