Karp gotowany na parze po kantońsku
Karp gotowany na parze po kantońsku4.67 out of 5 based on 117 voters.
Składniki:
- 1 średniej wielkości sprawiony karp
- 2 cm kłącza imbiru pokrojonego w paseczki
- 2 ząbki czosnku, obrane, pokrojone w paseczki
- kilka zielonych piór cebuli pokrojonej na 5 cm kawałki i wzdłuż na paseczki
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- ½ łyżeczki octu sezamowego
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Umytą i osuszoną rybę skropić 2 łyżkami octu ryżowego, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 30 minut. W garnku do gotowania na parze doprowadzić do wrzenia 2 szklanki wody, dodać do niej imbir. Na sicie umieścić rybę, obłożyć pokrojonymi w paseczki cebulką, natką pietruszki i czosnkiem. Gotować pod przykryciem 15 minut. W międzyczasie przygotować sos. W małym rondlu wymieszać sos sojowy, pozostały ocet, chwilę gotować. Olej podgrzać na patelni. Rybę wyjąć z garnka, ułożyć na półmisku, polać wrzącym octem z sosem sojowym i bardzo mocno rozgrzanym olejem.
- Szczegóły
- Kategoria: Karp
- Opublikowano: czwartek, 03, maj 2012 23:26
- Kacper Barczyk
- Ryby
- Dorsz
- Panga
- Karp
- Pstrąg
- Tilapia
- Łosoś
- Szczupak
- Sandacz
- Sola i Flądra
- Halibut
- Śledzie
- Owoce morza
- Ryby z grilla
- Pstrąg z grilla
- Łosoś z grilla