Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karkówka Bożeny

Przepis na pyszny kawałek soczystego mięsa. Czyli pomysł jak przygotować karkówkę. Przepis zawiera: karkówkę, grejpfrut, czosnek i miętę. 
 

Składniki:

  • 4 kotlety z karkówki 
  • 1 grejpfrut
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej mięty
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka sosu tabasco
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
 

Sposób wykonania:

  1. Karkówkę dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę. 
    Zalać go sokiem wyciśniętym z grejpfruta oraz oliwą z oliwek.
    Dodać jeszcze listki mięty, sos tabasco oraz ocet jabłkowy.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku pieprzem cytrynowym oraz solą.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Marynować przez kilka godzin.
    Następnie kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować  z obu stron na złoty kolor.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *