Kapusta czerwona w winie
Kapusta czerwona w winie5.00 out of 5 based on 1 voters.
Składniki:
- główka czerwonej kapusty
- 2 łyżki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
- 1 szkl czerwonego wytrawnego wina
- 2 cebule
- goździk
- cukier
- 3 łyżki oleju
- łyżeczka octu winnego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Na rozgrzanym oleju przesmażyć boczek, wówczas dodać do niego posiekaną cebulę.
Smażyć do momentu, aż cebula się zarumieni.
W między czasie poszatkowaną kapustę sparzyć wrzątkiem i gdy cebula się zarumieni wrzucić ją na patelnię.
Podlewamy całość winem i 2łyżkami wody.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz octem winnym i wrzucić goździk do smaku.
Gotować na małym ogniu około 30 minut.
Kapusta powinna być miękka ale nie rozgotowana.
- Szczegóły
- Kategoria: Kapusta
- Opublikowano: czwartek, 21, marzec 2013 05:33
- Anna Czerniak
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak