Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kapusta czerwona w winie

Składniki:

  • główka czerwonej kapusty
  • 2 łyżki pokrojonego w kostkę wędzonego boczku
  • 1 szkl czerwonego wytrawnego wina
  • 2 cebule
  • goździk
  • cukier
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka octu winnego
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Na rozgrzanym oleju przesmażyć boczek, wówczas dodać do niego posiekaną cebulę.
Smażyć do momentu, aż cebula się zarumieni.
W między czasie poszatkowaną kapustę sparzyć wrzątkiem i gdy cebula się zarumieni wrzucić ją na patelnię.
Podlewamy całość winem i   2łyżkami wody.
Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz octem winnym i wrzucić goździk do smaku.
Gotować na małym ogniu około 30 minut.
Kapusta powinna być miękka ale nie rozgotowana.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *