Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalmary w panierce Natalii

A teraz przepis dla miłośników owoców morza. Czyli pomysł na kalmary w panierce Natalii. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: kalmarów, soku z cytryny, jajka, bułki tartej i mąki. 
 

Składniki:

  • 2 kg kalmarów 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • ½ szkl bułki tartej 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • olej do smażenia
 

Sposób wykonania:

  1. Kalmary dokładnie oczyścić pod bieżącą wodą.
    Następnie pokroić je na pojedyncze krążki. 
    Osuszyć je na papierowym ręczniku.
    Następnie skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz słodką papryką.
    Następnie obtoczyć w mace.
    Zanurzyć w roztrzepanym jajku i na koniec obtoczyć w bułce tartej.
    Tak przygotowane kalmary wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem. 
    Smażyć, aż nabiorą ładnego złotego koloru. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *