Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalmary w cieście Pawła

Przepis dla miłośników owoców morza. Dziś przepis na kalmary w cieście Pawła. Do ich wykonania potrzebujesz jajek, mąki, bułki tartej i oleju do smażenia. 
 

Składniki:

  • 500 g kalmarów
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
 

Sposób wykonania:

  1. Kalmary dokładnie oczyścić i pokroić na pojedyncze pierścienie.
    Następnie do miseczki wbić jajka.
    Roztrzepać je po czym dodać mąkę oraz bułkę tartą.
    Całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.
    Uważać, aby nie powstały grudki z mąki.
    Kalmary oprószyć solą oraz pieprzem i zanurzać w powstałym cieście.
    Kłaść je na patelni z rozgrzanym olejem i smażyć, aż ciasto ładnie się zarumieni. 
     
     
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *