Przepis dla miłośników owoców morza. Dziś przepis na kalmary w cieście Pawła. Do ich wykonania potrzebujesz jajek, mąki, bułki tartej i oleju do smażenia.
Składniki:
- 500 g kalmarów
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
-
Kalmary dokładnie oczyścić i pokroić na pojedyncze pierścienie.Następnie do miseczki wbić jajka.Roztrzepać je po czym dodać mąkę oraz bułkę tartą.Całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.Uważać, aby nie powstały grudki z mąki.Kalmary oprószyć solą oraz pieprzem i zanurzać w powstałym cieście.Kłaść je na patelni z rozgrzanym olejem i smażyć, aż ciasto ładnie się zarumieni.
Liczba porcji: 4