Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalmary w cieście Igi

A teraz przepis dla miłośników owoców morza. Kalmary w cieście Igi. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: kalmarów, mleka, mąki pszennej i jajek. 
 

Składniki:

  • 400 g kalmary 
  • 2 szkl mleka
  • 1,5 szkl mąki pszennej do ciasta 
  • 2 łyżki do obtoczenia kalmarów 
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki chili
  • sól
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia 
 

Sposób wykonania:

  1. Kalmary dokładnie oczyścić i pokroić na pojedyncze pierścienie.
    Następnie oprószyć je solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące.
    Nadmiar mąki strzepać.
    Natomiast do mleka wbić jajko.
    Roztrzepać i wsypać mąkę.
    Dodać czosnek granulowany, chilii, sól i pieprz do smaku.
    Całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.
    Uważać, aby nie powstały grudki z mąki.
    W powstałym cieście zanurzać krążki kalmarów.
    Kłaść je na patelni z rozgrzanym olejem.
    Smażyć, aż ciasto ładnie się zarumieni.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *