Kalmary przepisu Romka
Kalmary przepisu Romka0 out of 5 based on 0 voters.
Pyszności na rodzinne spotkania. Znakomity przepis na kalmary. Aby go wykonać oprócz kalmar potrzebujesz: oliwy z oliwek, soku z cytryny, czosnku i natki pietruszki.
Składniki:
- 1 kg kalmarów
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilii
- 2 łyżki soku z cytryny
- ½ pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz

Sposób wykonania:
-
Kalmary dokładnie oczyścić i podzielić na pojedyncze pierścienie.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.Chilii i natkę pietruszki drobno posiekać.Wrzucić wszystkie składniki do miseczki.Zalać je oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.Dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą ora pieprzem.Do powstałej marynaty wrzucić kalmary.Marynować około 30 minut.Po tym czasie wrzucić je na rozgrzana patelnie i smażyć około 5 minut.
Liczba porcji: 4
- Szczegóły
- Kategoria: Kalmary
- Opublikowano: poniedziałek, 30, maj 2016 03:58
- Monia