Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafior w serowej panierce

Smaczne potrawy  w Twoim domu na każdą okazję.  Dziś przepis na kalafiora w serowej panierce. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: kalafiora, sera ementaler odrobiny białego wina oraz jajek.

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 200 g sera ementalskiego
  • 2 łyżki białego wina
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • tłuszcz
  • sok z cytryny
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Kalafiora dokładnie oczyścić.
    Następnie podzielić go na pojedyncze różyczki i wrzucić do garnka.
    Zalać wodą z dodatkiem soli, zagotować i trzymać na ogniu około 5 minut.
    Po tym czasie odcedzić kalafiora.
    Skropić go sokiem z cytryny.
    Natomiast do miseczki wbić jajka.
    Dodać do nich wino i razem roztrzepać.
    Dodać jeszcze drobno starty ser i wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do drugiej miseczki przesypać bułkę tartą.
    Kalafiora zanurzać w jajeczno-serowej masie.
    Obtoczyć potem w bułce tartej.
    Kłaść na patelnie z rozgrzanym tłuszczem i smażyć na złoto.

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *