Smaczne potrawy w Twoim domu na każdą okazję. Dziś przepis na kalafiora w serowej panierce. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: kalafiora, sera ementaler odrobiny białego wina oraz jajek.
Składniki:
- 1 kalafior
- 200 g sera ementalskiego
- 2 łyżki białego wina
- 2 jajka
- bułka tarta
- tłuszcz
- sok z cytryny
- sól
Sposób wykonania:
- Kalafiora dokładnie oczyścić.
Następnie podzielić go na pojedyncze różyczki i wrzucić do garnka.
Zalać wodą z dodatkiem soli, zagotować i trzymać na ogniu około 5 minut.
Po tym czasie odcedzić kalafiora.
Skropić go sokiem z cytryny.
Natomiast do miseczki wbić jajka.
Dodać do nich wino i razem roztrzepać.
Dodać jeszcze drobno starty ser i wymieszać.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Do drugiej miseczki przesypać bułkę tartą.
Kalafiora zanurzać w jajeczno-serowej masie.
Obtoczyć potem w bułce tartej.
Kłaść na patelnie z rozgrzanym tłuszczem i smażyć na złoto.
Liczba porcji: 4