Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kalafior na kwaśno

Składniki:

  • 2 małe kalafiory
  • 1 cebula posiekana
  • 5 czarnych oliwek, bez pestek
  • 1 strąk zielonej papryki 
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy i 1 cytryny
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki


Sposób przyrządzenia:
Dzielimy kalafiory na różyczki, płuczemy pod bieżącą wodą. Do żaroodpornego naczynia o dość wysokich brzegach wlewamy 1 łyżkę roztopionego masła, wsypujemy cebulę, paprykę. Układamy różyczki kalafiora. Posypujemy je bazylią, pietruszką, oliwkami i szczypiorkiem. Do soku wyciśniętego z cytrusów wlewamy łyżkę roztopionego masła, doprawiamy sos solą i świeżo zmielonym pieprzem. Polewamy sosem kalafiory. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200°).Wyjmujemy po 30 minutach i podajemy na stół.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *