Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jajka po benedyktyńsku

Składniki:

    • 3 żółtka jaj
    • ¼ szklanki wody
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 3 łyżki zimnego masła
    • 4 plastry bekonu lub boczku
    • sól, pieprz, ostra papryka
    • 2 bułeczki
    • 4 świeże jajka
    • zielony koper

 

Sposób przyrządzenia:
Jajka przygotować wg przepisu na . Przygotować sos, w rondlu wymieszać żółtka, wodę i sok z cytryny. Powoli podgrzewać cały czas mieszając. Dodawać powoli masło i przyprawy, podgrzewać nadal aż sos zgęstnieje i w wyniku mieszania stanie się jednorodny. W międzyczasie na patelni przyrumienić bekon, a z pokrojonych bułeczek przygotować 8 tostów. Ugotowane na twardo jajka obrać, przekroić na połowę. Na każdym toście ułożyć połowę plastra bekonu, jajka, posypać koperkiem i polać przygotowanym sosem. Natychmiast podawać. Jako dodatek znakomicie sprawdzają się szparagi z wody.

2 comments for “Jajka po benedyktyńsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *