Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jajecznica z kurkami Marty

Jajecznica idealna na dobre rozpoczęcie dnia. Tym razem postanowiliśmy przygotować jajecznicę z kurkami. Składniki przepisu: jajka, kurki, czosnek, masło i natka pietruszki. 
 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 25 dag kurek
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Kurki dokładnie oczyścić.
    Większe pokroić na mniejsze kawałki, małe pozostawić w całości.
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem.
    Gdy lekko się zeszkli dodać kurki.
    Mieszając dusić razem do miękkości grzybów.
    Wówczas do mieszczki wbić jajka.
    Dodać do nich mleko i razem roztrzepać.
    Jajeczną masę wylać na patelnie z grzybami.
    Mieszając trzymać na ogniu do ścięcia jaj.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
     

Liczba porcji: 2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *