Jajecznica idealna na dobre rozpoczęcie dnia. Tym razem postanowiliśmy przygotować jajecznicę z kurkami. Składniki przepisu: jajka, kurki, czosnek, masło i natka pietruszki.
Składniki:
- 5 jajek
- 2 łyżki mleka
- 25 dag kurek
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Kurki dokładnie oczyścić.Większe pokroić na mniejsze kawałki, małe pozostawić w całości.Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem.Gdy lekko się zeszkli dodać kurki.Mieszając dusić razem do miękkości grzybów.Wówczas do mieszczki wbić jajka.Dodać do nich mleko i razem roztrzepać.Jajeczną masę wylać na patelnie z grzybami.Mieszając trzymać na ogniu do ścięcia jaj.Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Liczba porcji: 2