Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłkowe masło

Składniki:

    • 20 obranych, pozbawionych gniazd nasiennych jabłek
    • 1 szklanka soku jabłkowego
    • 2 łyżki wódki
    • 1 łyżka mielonego cynamonu
    • 1 łyżeczka esencji waniliowej
    • ½ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
    • szczypta mielonych goździków
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 1 szklanka cukru
    • 2 łyżki soku z cytryny


    Sposób przyrządzenia:
    Jabłka rozdrobnić. W rondlu o grubym dnie połączyć wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia, gotować powoli przez około 1 godzinę, przetrzeć przez sito. Przecier ponownie przełożyć do rondla, a ten wstawić do większego naczynia wypełnionego wodą i powoli gotować przez kilka godzin aż przecier stanie się gęsty i brązowy. Ponieważ większe cząstki jabłek stają się ogniskiem psucia przecieru zalecam przetrzeć go jeszcze raz przez gęste sito. Tak przygotowany przecier, zwany umownie masłem jabłkowym przełożyć do sterylnych słoi, szczelnie zamknąc i pasteryzować przez 15 minut. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *