Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłka zapiekane w sosie

Składniki:

  • 4 jabłka
  • ½ szkl. białek
  • ½ szkl. cukru pudru
  • ½ szkl. wiórków koksowych
  • masło

    Sos:

  • 3 łyżki winiaku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 4 goździki
  • op. cukru waniliowego

Sposób wykonania:

  1. Sok z cytryny wymieszać z cynamonem, alkoholem, goździkami i cukrem waniliowym.
    Następnie jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
    W powstałe gotowy wlać odrobinę soku alkoholowego.
    Ułożyć jabłka w formie wysmarowanej masłem.
    Następnie białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru pod koniec dodając wiórki kokosowe.
    Z powstałej piany ułożyć kopczyki na każdym jabłku.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na około 25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *