Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Jabłka w cieście orzechowym

Składniki:
2 średnie jabłka
1 jajko
4 łyżki mielonych orzechów laskowych
2 łyżki masła lub margaryny
3 żółtka
6 łyżek wytrawnego białego wina
2 łyżki płynnego miodu
sok z 1/2 cytryny
listki melisy do dekoracji

Sposób przyrządzenia:
Ostrożnie wyciąć gniazda nasienne jabłek, owoce cieniutko obrać ze skórki, pokroić w krążki o grubości 1,5 cm. Jajka wbić na talerz, rozmącić widelcem. Krążki jabłek zanurzyć najpierw w jajku, a następnie w mielonych orzechach. Tłuszcz rozgrzać na patelni, podsmażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjąć i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Żółtka przełożyć do metalowej miseczki, wlać wino i miód. Miseczkę wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą, ucierać mikserem tak długo, aż krem zgęstnieje i stanie się puszysty. Na koniec wlać sok z cytryny, delikatnie zamieszać. Na talerzykach deserowych układać po dwa krążki jabłek, polać je odrobiną sosu, ewentualnie udekorować melisą.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Barbara Gamdzyk

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *