Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki w winnym syropie

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 1 szkl. białego wina
  • 2 łyżki cukru
  • 2 goździki
  • op. galaretki morelowym
  • słodka śmietanka

    Sposób wykonania:
    1 ½ szkl. wody, wino, goździki i cukier doprowadzić do wrzenia po czym dodać obrane gruszki przekrojone na pół.
    Trzymać na małym ogniu około 12 minut.
    Po tym czasie gruszki odcedzić i ułożyć w salaterkach a do syropu dolać tyle wody aby powstało 2 szklanki płynu.
    Wówczas dodać galaretkę i dokładnie wymieszać aby się rozpuściła po czym zalać gruszki.
    Odstawić do stężenia.
    Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *