Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki w czekoladzie z konfiturą

 

Składniki:

 

  • 4 gruszki
  • szczypta cynamonu
  • kilka goździków
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 8 łyżeczek konfitur
  • 1/4kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kieliszek miodu pitnego
  • garść rodzynków

Sposób wykonania;
Do rondla wlać wodę, dodać goździki, cukier oraz cynamon, zagotować.
Wówczas dodać przekrojone na pół gruszki pozbawione gniazd nasiennych.
Trzymać na ogniu przez kilka minut po czym je odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
Następnie w otwór po gnieździe nasiennym włożyć po łyżeczce konfitur.
Przełożyć gruszki na półmisek przecięciem do dołu i skropić je sokiem z cytryny.
Natomiast w rondelku rozpuścić cukier i cukier waniliowy po czym wymieszać je z kompotem z gruszek, miodem oraz kakao.
Gotować jeszcze chwilę do zgęstnienia sosu.
Wówczas zdjąć sos z ognia i dodać do niego 2 utarte żółtka, dokładnie wymieszać.
Ostygniętym sosem polać gruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *