Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gruszki i porzeczkowy sos

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 400 g czarnych porzeczek
  • 150 g cukru
  • ½ laski wanilii
  • ½ szkl. likieru z czarnej porzeczki
  • łyżka soku z cytryny

    Sposób wykonania:

    Porzeczki przetrzeć przez sito po czym włożyć je do wrzącej wody, dodać cukier oraz laskę wanilii i gotowca około 10 minut.
    W między czasie gruszki obrać, pokroić i skropić sokiem z cytryny po czym włożyć do porzeczek.
    Trzymać na ogniu około 15 minut.
    Po tym czasie dodać likier i dokładnie wymieszać.
    Przełożyć gruszki do salaterek polewając obficie sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *