Gotowane rzodkiewki z sosem beszamelowym
Gotowane rzodkiewki z sosem beszamelowym4.76 out of 5 based on 21 voters.
Składniki:
- 2 szklanki pokrojonej w plastry rzodkiewki
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- szczypta tartej gałki muszkatołowej
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
W rondlu zalać rzodkiewkę osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować aż rzodkiewka zmięknie. W międzyczasie przygotować sos. W małym rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę smażyć mieszając, nie rumienić. Dodać zimne mleko, doprowadzić do wrzenia mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, przecedzić. Miękką rzodkiewkę przecedzić na durszlaku, pozwolić aby dokładnie obciekła, dodać do gorącego sosu.
- Szczegóły
- Kategoria: Warzywa
- Opublikowano: czwartek, 05, kwiecień 2012 17:12
- Agnieszka Grzywnowicz
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak