Gotowane karczochy z dymką i cytryną
Gotowane karczochy z dymką i cytryną 3.15 out of 5 based on 13 voters.
Składniki:
- 4 karczochy
- 4 dymki
- 2 cytryny
- 1/3 szkl oliwy z oliwek
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- sól
Sposób wykonania:
Karczochy dokładnie umyć po czym przełożyć do garnka i zalać je wodą.
Wrzucić jeszcze cytrynę pokrojoną na mniejsze kawałki i trzymać na małym ogniu około 40 minut.
Po tym czasie odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
W między czasie posiekaną dymkę przesmażyć na łyżce rozgrzanej oliwy po czym zdjąć z ognia i dodać stopniowo ocet oraz miód cały czas mieszając.
Karczochy przełożyć do salaterki i zalać je sosem.
Wstawić do lodówki pod przykryciem na 24 godziny.
Przed podaniem udekorować kawałkami cytryny.
- Szczegóły
- Kategoria: Karczochy
- Opublikowano: środa, 27, luty 2013 06:23
- Patryk Kiciński
- Warzywa
- Sałatki warzywne
- Bakłażany
- Kapusta
- Młoda kapusta
- Ziemniaki
- Szparagi
- Cukinia
- Karczochy
- Dynia
- Fasola
- Fasolka szparagowa
- Kabaczki
- Kalafior
- Ogórki
- Brokuły
- Okra
- Cebula
- Buraki
- Bób
- Pomidory
- Brukselka
- Szpinak