Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gotowane karczochy z dymką i cytryną

 

Składniki:

 

  • 4 karczochy
  • 4 dymki
  • 2 cytryny
  • 1/3 szkl oliwy z oliwek
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  •  

Sposób wykonania:
Karczochy dokładnie umyć po czym przełożyć do garnka i zalać je wodą.
Wrzucić jeszcze cytrynę pokrojoną na mniejsze kawałki i trzymać na małym ogniu około 40 minut.
Po tym czasie odcedzić i odstawić do ostygnięcia.
W między czasie posiekaną dymkę przesmażyć na łyżce rozgrzanej oliwy po czym zdjąć z ognia i dodać stopniowo ocet oraz miód cały czas mieszając.
Karczochy przełożyć do salaterki i zalać je sosem.
Wstawić do lodówki pod przykryciem na 24 godziny.
Przed podaniem udekorować kawałkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *