Gofry Basi
Gofry Basi0 out of 5 based on 0 voters.
Nie ma nic lepszego do podania na deser niż chrupiące gofry. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: mąki, mleka, oleju i jajek.
Składniki:
- 2 szkl mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- 2 szkl mleka
- 1/3 szkl oleju
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej do wysmarowania gofrownicy
- cukier puder i owoce do dekoracji

Sposób wykonania:
-
Do miski wlać mleko oraz olej.Dodać żółtka jaj i razem roztrzepać.Wówczas wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz cukier.Całość dokładnie wymieszać na gładkie, jednolite ciasto.Uważać, aby nie powstały grudki z mąki.Na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.Delikatnie połączyć, aby piana nie osiadła.Z gotowego ciasta smażyć gofry na rozgrzanej gofrownicy lekko posmarowanej olejem.
Liczba porcji: 6
- Szczegóły
- Kategoria: Desery
- Opublikowano: piątek, 04, sierpień 2017 18:45
- Monia