Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Faworki Ilony

 

Składniki:

  • mąka pszenna 1/2 kg
  • jajka duże 4 sztuki
  • cukier 5 dag
  • masło 4 łyżki
  • śmietana 150 ml
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • alkohol wódka lub spirytus 1/2 kieliszka
  • cukier puder do posypania
  • smalec do smażenia

 

 

Sposób przyrządzenia:
Do jajek dodajemy cukier i cukier waniliowy, następnie ucieramy na
pulchną masę, dodajemy margarynę, mąkę pszenną, śmietanę i spirytus,
następnie wszystko dokładnie mieszamy, tak, aby nie było grudek. Ciasto
przekładamy na stolnicę, cienko rozwałkowujemy i kroimy w paski o
wymiarach około 3cm na 7- 10cm. Każdy pasek ciasta nacinamy na środku
wzdłuż dłuższego boku i przewijamy jeden koniec. Faworki smażymy z obu
stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Na koniec osączamy je na papierowym
ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *