Składniki:
- mąka pszenna 1/2 kg
- jajka duże 4 sztuki
- cukier 5 dag
- masło 4 łyżki
- śmietana 150 ml
- cukier waniliowy 1 opakowanie
- alkohol wódka lub spirytus 1/2 kieliszka
- cukier puder do posypania
- smalec do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Do jajek dodajemy cukier i cukier waniliowy, następnie ucieramy na
pulchną masę, dodajemy margarynę, mąkę pszenną, śmietanę i spirytus,
następnie wszystko dokładnie mieszamy, tak, aby nie było grudek. Ciasto
przekładamy na stolnicę, cienko rozwałkowujemy i kroimy w paski o
wymiarach około 3cm na 7- 10cm. Każdy pasek ciasta nacinamy na środku
wzdłuż dłuższego boku i przewijamy jeden koniec. Faworki smażymy z obu
stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Na koniec osączamy je na papierowym
ręczniku i posypujemy cukrem pudrem.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos