Faszerowany bakłażan Sylwii

36124
com_content.article
(Oddano 0 głosów z średnią 0 z 5)
Faszerowany bakłażan Sylwii0 out of 5 based on 0 voters.


Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Faszerowany bakłażan Sylwii. Lista zakupów: bakłażan, papryka, czosnek, cebula.
 

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 200 g mięsa z kurczaka 
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g mozzarelli
  • ½ łyżeczki bazylii
  • ½ łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz
  • świeża bazylia do dekoracji 
 
Faszerowane Baklazany Sylwii

Sposób wykonania:

  1. Bakłażana dokładnie umyć.
    Przekroić wzdłuż na pół i delikatnie wydrążyć miąższ, który pokroić w kostkę.
    Następnie obraną cebule posiekać.
    Wrzucić do rondelka z rozgrzana oliwą z oliwek.
    Gdy lekko się zeszkli dodać kurczaka pokrojonego w kostkę.
    Przesmażyć i wrzucić paprykę pokrojona w kostkę, pozbawioną gniazd nasiennych.
    Całość trzymać jeszcze na ogniu, aby papryka trochę zmiękła.
    Wówczas dodać koncentrat pomidorowy, oregano i bazylię.
    Wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałym nadzieniem wypełnić wydrążone bakłażany.
    Posypać jeszcze pokrojoną mozzarellą.
    Ułożyć je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać  około 30 minut.
    Na koniec posypać posiekaną bazylią. 
     

Liczba porcji: 2

Przepisy na sałatki
Wspanaiłe przepisy na pizzę
Dania z Grilla
Przepisy na wieprzowinę
Przepisy na wspaniałe ciasta


Znajdź nas w Google+

Najnowsze przepisy kulinarne:
Top Blogi