Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Dziś przepis na galaretkę wieprzową Marioli. Lista składników; golonka, nóżki wieprzowe, marchewka, seler.
Składniki:
- 1 i 1/2 kg nóżek wieprzowych
- 1 golonka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i przełożyć do garnka.Zalać je wodą, tak, aby całe było przykryte.Wrzucić ziele angielskie, liść laurowy.Zagotować i na małym ogniu trzymać około 2 godzin.W między czasie marchewkę, pietruszkę, selera obrać po czym wrzucić je do garnka z mięsem, gdy już będzie miękkie.Gotować kolejne 1,5 godziny.Po tym czasie obrać mięso do kości i podzielić na mniejsze kawałki.Warzywa również pokroić na mniejsze kawałki.Rozłożyć je w małych miseczkach i zalać wywarem.Gdy wywar ostygnie włożyć galaretki do lodówki, aby zastygły.
Liczba porcji: 4